Skip to main content

Sproščajte se v svetu vode, dišav in pare. V čutnem svetu, ki kroži med regeneracijo in sproščanjem v finski, turški ali infrardeči savni.


Finska savna

Finska savna je najpogostejša oblika savne. Gre za savnanje, pri katerem je telo izpostavljeno visokim temperaturam zraka (med 90 in 100 ˚C), z nizko vlažnostjo (približno 10 %). Na peči so naloženi kamni, po katerih polivamo vodo in tako dosežemo vroči val pare, ki pospeši znojenje telesa. Finska savna izboljša presnovo, sprošča mišice, blaži stres in pomaga pri težavah s spanjem ter krepi imunski sistem.

Turška savna

Turška savna je ena najstarejših oblik čiščenja in sproščanja telesa, ki deluje na visoki vlažnosti (med 60 – 100 %) in ji zato pravimo tudi parna kopel. Zaradi visoke vlažnosti in eteričnih olj pozitivno vpliva na dihala in pripomore k temu, da se kožne pore odprejo, s tem pa pospešimo naravno čiščenje kože. Temperatura se giblje nekje do 60 ˚C, zato je bolj primerna za tiste, ki težje prenašajo visoke temperature. Sprosti tudi stres, napetost, uravnava krvni tlak ter izboljša splošno duševno stanje.

Infrardeča savna

Za to savno je značilno, da se energija infrardečih žarkov, ki jih oddajo infrardeči grelci v savni, pretvori v energijo, ki prodre v telo in ima zato globinski učinek. Infrardeči žarki nam ogrejejo tkivo do 5 cm globoko in s tem tudi notranje organe. Temperatura zraka je 50 – 60˚C, zato je priljubljena predvsem pri tistih, ki težje prenašajo visoke temperature in vlago. Primerna je za začetek razstrupljanja, ogrevanje mišic, blaženje revmatičnih bolečin in spodbujanje srca. Lahko jo uporabljajo tudi tisti, ki se morajo zaradi visokega pritiska, srčnih ali drugih težav izogibati drugim savnam.